Stal w przemyśle

Jednym z materiałów, na których bazuje przemysł jest stal. Dzieli się ona na wiele gatunków, w zależności od jej właściwości chemiczno-fizycznych oraz od zastosowania. Wynika stąd pewna klasyfikacja, względem której można wyróżnić bardziej lub mniej rozpowszechnione gatunki stali. Każdy, kto ma choć trochę wspólnego z gotowaniem, na pewno kojarzy stal nierdzewną, z której wykonywane są garnki i różne akcesoria kuchenne. Swoje właściwości zawdzięcza ona zwiększonej zawartości chromu, który uodparnia stal na korozję. Powszechnie stosowana jest też na przykład stal narzędziowa – według nazwy, wykonuje się z niej różnego rodzaju narzędzia oraz elementy przyrządów. Jej szczególną cechą jest duża zawartość węgla, która czyni ją twardą i odporną na ścieranie. Odpowiednia obróbka cieplna pozwala uzyskać także dodatkowe zalety, takie jak wysoka niewrażliwość tejże stali na wysoką temperaturę. Wiele gatunków stali jest znanych jedynie inżynierom i ludziom, których praca wymaga takiej wiedzy. Przykładem może być stal do nawęglania, której przeznaczeniem jest poddanie się tej obróbce chemicznej. Nawęglanie stali jest zabiegiem opierającym się na dyfuzji i polega na nasyceniu warstwy wierzchniej materiału węglem, przy pozostawieniu pierwotnego składu rdzenia. Pozwala to uzyskać twardość i odporność na ścieranie na zewnątrz przy odpowiedniej elastyczności wewnętrznej stali. Różnorodność stopów stali pod względem metod obróbki oraz składu chemicznego zdecydowanie stawia ją na podium wśród materiałów stosowanych w przemyśle.